Skip to content

Fără respirație timp de 4 minute. Cum a reușit Oleksandr Usyk să devină Regele absolut al greilor

Ucraineanul Oleksandr Usyk a devenit aseară campion mondial absolut la categoria grea, după ce l-a învins pe britanicul Tyson Fury.

Table of Contents

Ucraineanul Oleksandr Usyk a devenit aseară campion mondial absolut la categoria grea, după ce l-a învins pe britanicul Tyson Fury, printr-o decizie împărțită, la capătul a 12 runde, în care și-a trimis o dată adversarul la podea. 

Ultimul campion absolut la categoria grea în boxul profesionist a fost Lennox Lewis, între noiembrie 1999 și aprilie 2000.

Usyk (37) este practic primul om de pe planetă care a reușit să îl bată pe Tyson Fury (35) în ring, unificând astfel toate centurile, după un meci cu o bursă de 180 de milioane de dolari.

Am adunat pentu voi informații de peste tot, în ideea de a înțelege cine este noul campion mondial absolut al boxului și mai ales cum a reușit să devină Regele greilor. 

Muncă, transpirație și chin

Eforturile pe care le depune un sportiv profesionist sunt uluitoare, ședințele de pregătire fiind dese, lungi și grele. Pentru a deveni cel mai bun în box, Oleksandr Usyk a tras toată viața ca un câine.

Înot fără oprire

Usyk este un fan al antrenamentelor în apă încă de când se pregătea pentru Olimpiadă. Antrenorul său din acea vreme îl forța pe ucrainean să înoate regulat nu mai puțin de 10 km. Britanicul Dereck Chisora, fostul său adversar, a fost șocat să afle că Usyk petrece 5 ore în piscină, pentru fiecare sesiune de antrenament, ceea ce în timp avea să-l transforme într-un monstru cardio. 

Ținut respirația 

În timpul antrenamentelor în apă, Usyk boxa cu umbra pe fundul piscinei, o tehnică de asemenea impusă de Anatoly Lomachenko, fostul său antrenor, pentru a-i dezvolta elevului său capacitatea plămânilor. “Monstrul” a ajuns astfel la performanța de a-și ține respirația peste 4 minute sub apă, ceea de denotă nu numai o capacitate a plămânilor uluitoare, dar spune multe și despre pregătirea sa mentală de excepție. Un om normal își poate ține respirația 60-90 de secunde, în timp ce un membru al trupelor speciale americane Seal poate ajunge până la 2-3 minute, în cadrul exercițiilor militare specifice.

Vâslit

Pe vremea când se pregătea pentru Jocurile Olimpice, locuitorii unei mici localități de lângă capitala Kiev îl vedeau des în jurul orelor 4-5 dimineața vâslind pe lac, singur, în întuneric. Imaginile cu astfel de sesiuni chiar și când afară turna cu găleata erau terifiante pentru adversari. Vâslitul l-a ajutat pe Usyk să devină mai puternic și mai rezistent în ring. 

Alergat pe nisip 

Unul dintre punctele forte ale campionului mondial este jocul său de picioare. Pentru a ajunge la forța aceea explozivă cu care împinge în podea când lansează combinațiile de pumni năucitoare, Usyk face spinturi pe plajă, cu nisipul la gleznă, în dauna alergărilor lungi, care dezvoltă rezistența, dar care pun și o presiune uriașă pe genunchi și încheieturi. 

Lovituri cu barosul

Lovitura de pumn a lui Usyk este mai slabă decât a lui Wilder, Joshua și Fury, însă progresul făcut de campionul mondial absolut în ultimii ani este evident. Acesta a fost atins prin sute de mii de lovituri cu barosul în cauciucuri de tractoare, exercițiu istovitor, dar foarte util în a crește forța de impact. Aseară, în special în repriza a noua, Tyson Fury a simțit în plin loviturile de baros despre care vorbim. 

Băi în lacul înghețat

Ce cryochambers și bazine cu gheață moderne!? Usyk merge pe modelul tradițional în partea aceea de lume din care provine, intrând pur și simplu în lacul înghețat. Antrenamentele ucraineanului sunt în primul rând despre lupta cu propriile limite, pe care inclusiv aseară și le-a depășit. 

Jonglerii

Jonglatul cu bile a fost unul dintre exercițiile preferate ale întregii echipe olimpice de box ale Ucrainei în perioada 2008-2012, când era antrenată de Anatoly Lomachenko. În timp, acest truc a fost preluat și de alți sportivi în cadrul antrenamentelor la box, fiind extrem de eficient pentru coordonare și viteză a loviturilor. Pe Usyk jongleriile îl relaxau și mental în timp ce îi sporeau capacitatea de a se concentra în ring. 

Dans pe unde apucă

Usyk dansează în timpul liber, la antrenamente și înaintea meciurilor. Usyk dansează mult! Acesta este un amănunt care îl făcea să pară că se prostește un pic după sesiuni istovitoare de pregătire, însă de fapt Alexander continua să se antreneze. Dansul l-a ajutat să-și perfecționeze jocul de picioare.

Pumni și lacrimi

Cu 15 cm mai scund și cu 13 kg mai ușor, Oleksandr a lansat 407 de pumni către Tyson, dintre care și-au atins ținta 41%. Procentajul britanicului a fost 31,7% din 496. 

Pornit în box de la o categorie inferioară și câștigând tot ce se putea câștiga pe traseu, începând cu aurul la Olimpiadă, Oleksandr Usyk a reușit să intre pe o listă foarte selectă a campionilor mondiali “undisputed”, alături de nume ca: Jack Dempsey, Joe Louis, Floyd Patterson, Muhammad Ali, Joe Frazier și Mike Tyson.

Aseară, la conferința de presă organizată după meci, Oleksandr a fost întrebat despre tatăl său, fost soldat în armata rusă în timpul războiului din Afganistan, care a murit în 2012, la scurt timp după ce fiul reușise să câștige aurul olimpic. 

Ultima oară când l-am văzut a fost în visele mele. Îmi lipsește mult tatăl meu, dar i-am spus: tu trăiești acolo, eu trăiesc aici, nu veni după mine, te rog!
E foarte greu când tata vine la mine, pentru că îmi aduc aminte întreaga viața. Știu că și acum e aici, poate stă chiar pe locul acela, în sală!

Campionul mondial absolut și-a șters apoi lacrimile cu tricoul și a părăsit încăperea, escortat de membrii echipei sale. 

Comments

Latest