Skip to content

Bani de la mulțime. Sau suveica din spatele Red & White

Table of Contents

“Nu aruncăm cu bani fără să ne uităm la ei”, a spus Eugen Voicu în conferința de presă în care au lansat crowdfunding-ul.

ARUNCĂ ÎN SCHIMB TU, SUPORTERULE DINAMOVIST

Nu te uita la bani, pentru că banii tăi îi păstrează în continuare pe ei patroni la Dinamo!

În conferință, descurcăreții la costum au vorbit despre "reziliență", "guvernare corporativă", "predictibilitate", "oportunități de investiție" și despre tot felul de bazaconii care duceau în același loc, de fapt: accesul la banii suporterilor sau “obținerea finanțării din piață”, cum a formulat CFO Gătăianțu.

Pentru că asta și reprezintă suporterii dinamoviști pentru “Lupii de pe Wall Street Floreasca”: o piață!

Un “crowd”, o "mulțime" care să îi ajute să fie patroni de club, apoi să îi îmbogățească.

MECANISMUL KNOW HOW CONCRET

Am scris deja, pe surse, că Nicolescu și Voicu percep investitorilor un comision de 4% din participațiunile acestora în Red & White, oferindu-le pachete minoritare, pentru a nu putea fi diluați de către un majoritar. De ăsta din urmă se feresc ca de dracu!

Nu de Dinamo le pasă lor, nu să verse un fond german mulți bani în club îi interesează, ci să păstreze controlul cu orice preț, se pare!

Cu cât mai mulți Florică, cărora li se aplică “taxa de șmecherie”, cu atât mai bine pentru Nicolescu și Voicu!

10 Florei minoritari x 500.000 € pe an, înseamă 10 “investitori” pe banii cărora ei CONDUC, fără ca fraierii să zică “PÂS”, pentru că show-ul e condus de cel mai sărac dintre patronii din Groapă.

Dar banii lui Florică și Pavel nu sunt suficienți, iar aici intervine “sensibilul”.

I se vorbește suporterului de emoție, de sentimente, i se spune o poveste despre dragoste și așa i se iau banii, exact ca în "Filantropica"!

“Banii nu cad din cer pentru că nu e nevoie. Sunt destui pe pământ. Trebuie doar să fii suficient de inteligent să-i aduni, inclusiv din mulțime. Din crowd.” - Andrei Nicolescu, decembrie 2021, Facebook.

SUVEICA BĂIEȚILOR LA COSTUM

Oamenii ăștia au înființat o companie specială cunoscută drept SPV - “Special Purpose Vehicle” - sau SPE - “Special Purpose Entity”.

Aceasta este separată de compania mamă, adică de Red & White, având propriul statut.

Deci suporterul investește prin SeedBlink în SPV, care deține acțiuni în Red & White, care deține acțiuni în Dinamo, practic.

Cu alte cuvinte, “investitorul” devine acționar de mâna a treia și categoric nu la clubul pe care îl iubește. De primit primește: “certificat de investitor”, “plachetă”, “kit-surpriză” și “4 bilete la VIP”. Adică un mare scuipat în față!

DE CE ÎNFIINȚAREA UNUI SPV

Pentru că “Lupii de pe Floreasca” au vrut să izoleze riscurile față de compania mamă. Cum!? Eventuala insolvență a SPV nu afectează activitatea Red & White și invers, o eventuală insolvență a Red & White permite SPV să continue. Adică băieții îți pot lua banii mai departe, vânzându-ți tot povestea lui Dinamo, dar în altă companie. Cine-i oprește să-și transfere mâine acțiuni într-o alta!?

CÂTE GURI HRĂNEȘTE INVESTIȚIA TA

Naiba știe! Platforma Seedblink percepe comisioane, contractul cu băieții la costum e strict confidențial, probabil taxează tranzacțiile și statul, iar la Red & White cine poate vedea cum și pe unde se duc banii!? Doar Garda Financiară, pe bune, la o adică, pentru că eu într-un (avocat) acționar care a determinat lansarea unei anchete în club nu pot avea încredere niciodată. Deci din 1000 de Euro investiți în SPV, care se duc în Red & White, prin platforma SeedBlink, câți ajung exact în Dinamo nu știe decât compania mamă, după comisioane, facturi, chirie, salarii și la final de an dividende, eventual.

Asta în timp ce tu trăiești cu impresia că bagi bani în Dinamo.

Nici vorbă, după cum vezi, în club ajung bani după ce își iau mai mulți partea.

DDB le-a cedat lui Nicolescu & Voicu 8% din acțiuni în Dinamo, pe care acum corporatiștii le vând înapoi suporterilor în Red & White, printr-un SPV, pe platforma SeedBlink și le vând mult mai scump.

Ionuț Lupescu: “Acționarii lui Dinamo fac speculă”.

Omul din businees pe care l-am întrebat cum funcționează lucrurile a pronunțat cuvântul: “SUVEICĂ”. Blestemat club mai e Dinamo!

CÂT DE MARE E DISPERAREA ACȚIONARILOR

Disperarea lui Nicolescu și Voicu e mare, bine-nțeles, pentru că de ce.

Le trebuie bani să deblocheze transferurile si să-i achite o rată din contract lui Șerdean, altfel pierd acțiunile. Cantonamentul nu e plătit nici el.

ȘI TOATE ASTEA ACUM, LA ÎNCEPUTUL LUI IULIE

De aceea vedeți obsesiv postări cu crowdfunding sponsorizate la greu pe Facebook, pe Instagram, pe siteuri, pe mailuri, pe YouTube, peste tot!

Nicolescu și Voicu nu au forța să țină clubul, decât dacă găsesc suficienți "sensibili", pentru că oameni cu bani mulți nu acceptă lângă ei la Dinamo. Dinamo acum e moșia lor!

Acesta este marele proiect “Dinamo 2028” și durează “5 ani”.

Cam atunci intuiesc ei că pot să execute “exit-ul” care să îi transforme în milionari.

Ajută-i să reușească mai repede, n-ai văzut ce zicea Ovidiu la aeroport!? “Acționarii erau un pic triști”.

Ți-e milă!? Ți-au luat banii! (Gheorghe Dinică feat Daniel Șendre)

Comments

Latest