E perioada cantonamentelor pentru sportivi. Ce cărți îți iei în bagaj?
Echipele din Superliga au revenit la treabă după Sărbători pentru a pregăti a doua parte a campionatului. Cele mai multe dintre ele au ales ca destinație a cantonamentului Turcia, acolo unde condițiile de pregǎtire sunt mai bune, având în vedere că în țarǎ e frig și terenurile sunt înghețate.
Este o perioadă extrem de importantă pentru sportivi, una de acumulare fizicǎ, în principal, care poate decide chiar premiantele la final.
Într-o discuție cu jurnaliștii în aeroport, unul dintre fotbaliști a dezvăluit ce cărți a luat cu el în bagaj pentru a umple momentele în care este doar el cu el însuși.
“Am trei cărți în bagaj. Citesc una despre Rusia. Rusia mereu a fost agresivă. Am vrut să mă documentez puțin, să văd ce înseamnă Rusia în contextul mondial, ce a însemnat și să îmi confirm niște lucruri despre Rusia pe care le bănuiam.”
O carte în mâna oricui este un mare big like, sǎ ne înțelegem, orice carte, cititul ajută enorm, însă pentru un sportiv care are nevoie de relaxare naște întrebarea: este acela genul cel mai potrivit!?
Una dintre cele mai mari provocǎri pentru fotbaliști este stresul. Pregătirea fizică intensă, locația nefamiliară, mediul, distanța fațǎ de casă și de cei dragi, toate acestea adaugǎ, nu scad, de aceea modul în care îți petreci timpul liber este foarte important. Cărțile și tot ceea ce faci trebuie să decupleze și sǎ relaxeze în același timp.
O carte despre Rusia, astăzi, frustrează, trimite într-o zonă agresivă, pe frontul din Ucraina, unde mor oameni, gânduri care aduc tristețe, neliniște și adversitate, contribuind astfel la stres. A doua zi poți fi chiar irascibil pe teren, fără un motiv aparent.
Dacă înțelegi cum funcționează corpul uman, înțelegi și că nu poți manageria stresul în acest fel, indiferent cum credem noi că funcționăm. Știința e știință, operează cu lucruri studiate.
Stresul îți inundă sistemul cu cortizol, care poate duce la oboseală, creștere în greutate și chiar boli asociate, în timp, dacă nu e ținut sub control.
Deci starea de oboseală inclusiv de acolo poate veni, în timp ce spotivul e convins că vine doar de la efortul depus la antrenamentele mai solicitante.
Cărțile pe care le citești trebuie să te scoată din realitatea dură a cantonamentului, să deconecteze, să alunge din stresul acumulat inevitabil peste zi, astfel încât o gestionare corectă a lui este obligatorie pentru un sportiv profesionist care trebuie să performeze.
Aici intevine coachingul mental; unul eficient reduce semnificativ riscurile la care îți expui mintea și corpul fără ca măcar să realizezi.
Știința din spatele calmului e cheia.
Cantonamentul de iarnǎ poate fi astfel o șansă de a începe anul într-o notă pozitivă, de forțǎ, care mental te poate face să zburzi pe teren, până la final.
Member discussion