4 min read

Cum gândește, ce îl motivează și mai ales ce face un campion cu criticile

Cum gândește, ce îl motivează și mai ales ce face un campion cu criticile

CTP a stârnit rumoare în România cu reația sa la aflarea veștii că David Popovici și-a cumpărat un Porsche Spider cu 120.000 euro. 

“Sunt uluit nu de mărimea sumei, ci de micimea marelui vis al lui David”, a scris jurnalistul, pe Facebook, preluat apoi de toată presa. 

“Eu credeam că visul unui om inteligent și educat ar fi să facă ceva, să construiască, să inventeze, să conceapă, să aducă lumii o performanță extraordinară. Nu să-și cumpere una de-a gata. Și, mai ales, o mașină superscumpă – acest vis bicisnic poate să-l aibă orice beizadea imbecilă și înfumurată, cu banii lu tac-su.” 

O să fiu în continuare cât pot de succint. 

La nivel de excelență, sportul este brutal și nedrept, însă satisfacțiile pe care le generează sunt egalate doar de emoțiile pe care le naște. Faima și banii sunt doar vârful icebergului. Partea din apă, mult mai mare și care nu se vede, sunt sacrificiile. 

David Popovici este campion național, european, mondial și olimpic, doborând recorduri încă de la vârsta de 10 ani. 

Munca depusă în solitudine, începând de la o vârstă atât de fragedă, a fost absolut colosală. Suferința la care și-a supus corpul și mintea e imposibil de înțeles la valoarea ei reală de către un om normal. Pe David nu îl înțeleg decât cei ca el. 

Împreună, toți, reprezintă doar 1% din totalul sportivilor. Adică elita.

În 2022, la vârsta de 17 ani, David a scris chiar istorie, devenind cel mai rapid înotător de pe planetă, ever. Acest om este construit diferit. 

Nici un top performer nu poate reuși fără un mental coach, ocazie cu care îl felicit pe omul din umbră care se ocupă de mintea lui, precum și întreaga echipă. Fac o treabă excelentă. 

Povestea fiecăruia dintre noi o scriu la început părinții, societatea și școala. Din momentul în care a realizat că înotul este pasiunea lui, David a decis să își scrie povestea singur. 

În 2022, la vârsta de numai 17 ani, la Campionatul European de natație pentru seniori de la Roma, în 46 de secunde și 86 de sutimi, David Popovici și-a definit întregul destin. 

Ce face un campion cu criticile 

“Îi doresc lui David Popovici să își conducă sănătos și fericit bolidul, chiar dacă a reușit să-mi întunece oleacă raza de speranță ce mi-a dăruit-o. Lucru de care, acum, cred că puțin îi pasă”, a încheiat CTP textul. 

CTP să știe că unui campion îi pasă de toate criticile, indiferent cât de dure sunt și de la cine vin. David ia din ele ce este de valoare, părțile care îl pot ajuta să devină și mai bun decât este, restul îl lasă rece. Așa este antrenată mintea lui. 

“Reframing” se numește. Împreună cu antrenorul personal, un campion transformă lucruri mult mai rele care i se strigă, spun sau scriu, în briliante pentru dezvoltatea sa. 


Cum gândește și ce îl motivează 

Pentru CTP și restul sunt foarte importante lucrurile materiale, gen mașini, case și bani. Pentru un atlet de top, acestea nu reprezintă nimic. David așa s-a născut, asta nu poate fi modelat. Pe cei ca David nu banii, mașinile și nici măcar medaliile nu îi mișcă, ci provocările. 

Dacă l-ar fi interesat banii, ar fi dat curs sutelor de mii de dolari cu care a fost ademenit în America.

Zbuciumul cu înălțmile, zborul, locurile în care nu a ajuns nici un om vreodată, acestea reprezintă pentru campioni un “challenge”. 

Porsche Spider-ul este doar un capriciu pe care acum a avut suficienți bani să și-l satisfacă. 

Marea cumpănă pentru David și antrenor

Medalii, olimpiade, recorduri istorice. Toate doborâte sau cucerite foarte devreme. Copilărie și adolescență, practic. 

Viața înseamnă însă 75-80 de ani, nu doar 22.  Ce i-a mai rămas acestui tânâr să cucerească? Să doboare? Ce mai scrie el? 

Pericolul este uriaș. 

Adversarii lui David nu au fost niciodată lângă el, în același bazin. Adversarii lui David au fost întotdeauna el. 

Am încredere în David și în coach-ul lui mental. Puștiul ăsta a avut un an (2023) în care a pus un genunchi în pământ, dar apoi a mai cucerit medalii, a fost la Olimpiadă, deci nu a căzut. 

Succesul venit prea devreme poate fi devastator, Emma Răducanu fiind doar unul dintre exemple. 

Povestea cu mașina și restul sunt nimicuri, care însă sper să îl fi distras un pic și chiar să îi fi pus pe față un zâmbet. 

Lupta lui David cu el însuși, mai ales după momentul 2017, este teribilă.